Geçmişten bugüne, adım adım Eti Gübre'nin oluşum aşamaları.
“Mazıdağı Büyük Projesi” DPT tarafından yatırım programına alınmış, Azot Sanayii (TÜGŞAŞ)’ne de yatırım programına konulan Mazıdağı Gübre Fabrikası’nı kurma görevi verilmiştir. Etibank ile birlikte Mazıdağı’nda gübre tesisi kurması amacıyla ilgili kamu kuruluşu TÜGSAŞ’a görev tevdi edilmiş ise de, bu kurum kükürt kaynağı olarak pirit ve doğalgaz gibi hammadde yokluğu ve diğer nedenlerden dolayı bu girişimden vazgeçmiştir. Tüm fosfat yataklarının Etibank’a devredilmesinden sonra Etibank tarafından yapılan yatırımlar ise, “Karataş Projesi” ile “Güneydoğu Anadolu Fosfatları Büyük Projesi” adlı iki proje halinde, iki aşamada gerçekleştirilmiştir.
100 lojman ile misafirhaneden oluşan sosyal tesislerin büyük bölümü bitirilmiştir.
1976 yılında yapılan prosese yönelik teknolojik çalışmalardan sonra, yeniden teknolojik çalışmaları da kapsayan ihale, uluslararası nitelikli, anahtar teslim ve proses garantili olarak 1980’de yapılmış ve ENTES-FCB (Fransız) Konsorsiyumu ihaleyi kazanmıştır. Teknolojik çalışmalar sonucu 2 hat olarak yapılması projelendirilen Mazıdağı Konsantratörü, Azot Sanayi’nin yatırımdan vazgeçmesi nedeniyle, tek hat halinde 1987 yılında tamamlanmıştır.
Üretim maliyetlerine, yatırımların finansman yükü, faizler ve benzeri giderlerin ilave edilmesi sonucu, Etibank büyük zarara uğramıştır. Tüm bu gerekçeler nedeniyle, 1994 yılından itibaren konsantre üretime son verilmiştir.
Eti Bakır Fosfat Tesisi, Cengiz Holding tarafından devralınmış ve üretime geçilebilmesi adına hızlı bir şekilde çalışmalar başlatılmıştır.
Şantiye tamamlanmış, işletmeye geçiş yapılmıştır.
DAP başta olmak üzere ürün ve yan ürünlerin ilk defa satışı yapılmıştır.